sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Play Off, Titanic, persut och ekorrar

Ensiksi haluan onnitella Kotikylän Kundeja hienosta finaalipaikasta. Erityisen iloinen olen valmentaja Jaakko Horellin puolesta. Ensimmäinen kausi ja heti finaaliin, ja vielä ensimmäistä kertaa Atlaksen historiassa. Onnittelen myös Tomi Puikkosta, joka oli vahvasti mukana kuin Atlaksen toiminta laitettiin oikeille ja uusille raiteille. Niin hyvin hän sen homman teki että liiton toiminnanjohtajuus kolahti kohdalleen. Blogissa joskus kritiikkiä osakseen saava liittotoimisto ja sen päällikköä saa minunkin puolesta aidosti iloita finaalipaikan tuomasta buumista.
Nytkö ne TV-sopimukset järjestyy?
*
Siuntion ja Atlaksen välisissä otteluissa oli kaikin puolin aitoa Play Off- meininkiä. Otettiin ja annettiin. Sata lasissa. Atlaksen laajempi materiaali voitti ansaitusti mutta hattua pitää nostaa SIF:n taisteluilmeelle. Molempien joukkueiden loukkaantumistilanne oli melko huolestuttava mutta suhteessa SIF kärsi poissaolijoista enemmän. Kun vielä tulisieluinen ja hyvin ottelun aloittanut superlahjakkuus Nico Rönnberg sai sormen sijoiltaan lauantaina kolmannessa ottelussa niin peli rupesi olemaan taputeltu.
Mutta.
Kentällä nähtiin tilanteita jotka hipovat epäkunnioitusta. Vastustajaa kohtaan. Lajia kohtaan. Puhun siis näistä tilanteista jossa ei oteta huomioon omaa tekemistä suhteessa loukkaantumisriskeihin. Kaikilla voi lipsua mutta jos koko ajan elää tällä epäkunnioituksen rajalla niin jossain vaiheessa joku loukkaantuu. Ja pahasti. Lauantaina oli jo lähellä.
Ja nyt tulen asiani ytimeen. Pystyvätkö tämän päivän erotuomarit Suomessa näkemään ja tunnistamaan kun ottelu on mennä käsistä? Ovatko heidän oma peliura sillä tasolle että tajuavat mitä voi tapahtua eri ylilyöntitilanteissa? Peli on nopeutunut ja tilanteita syntyy tiheään tämän päivän käsiksessä. Lauantain ottelussa Siuntiossa voimme kiittä joukkueiden valmentajia, Kai Kekkiä ja jo mainittu Jaakko Horellia, siitä että toinen puoliaika ei jatkunut siitä missä ensimmäinen puoliaika loppui. Molemmat koutsit rauhoittivat selvästi miehistöjään pukukopissa ja näin vältyttiin tällä kertaa katastrofilta. Kypsä johtajuus pelasti ottelun kuin erotuomaristo ei ollut siihen kykenevä.
Nyt on liiton aika vaatia seuroilta ihmisiä erotuomarikoulutukseen. Esiemerkiksi jokaista viittäkymmentä pelaaja kohti yksi erotuomari kursseille. Ja kentille. Näin erotuomareiden taso nousee ja on mistä valita näihin kevään tosipeleihin.
Nyt järjestelmä on liian kapea ollaakseen hyvä, tämän päivän erotuomarit tekevät kyllä parhaansa, mutta ovat heikohkon järjestelmän uhreja.
Liitto ohjaa ja seurat toimii.
Näin.
*
Det var sommaren 1987. Stod på däcket på väg in i Mariehamn. Viking Sally. Det blåste lite, men mindre än det blåste för den fulla däcksarbetaren. Bogvisiret var sänkt, vi hade bara trettio minuter på oss att tömma och fylla på med nya varor. Bilar ut och bilar in. Juli. Bråttom.
Då small det. I låg fart visserligen, men ändå. In i kajen, visiret tog den - märk väl, sneda smällen. Skadorna små och visiret fast. Men det var ju lite snett... säkert fixade man detta senare på varvet, när värsta turistsäsongen var över. Viking Sally blev senare Estonia och resten är historia. Har man undersökt den här incidenten och om den eventuellt påverkade hållbarheten den där mörka septembernatten 1994... åtminstone har jag inte läst om nån sån utredning.
Tänkt nu bara, så här i Titanictider.
*
Persuilla menee lujaa. Viikottain ollaan otsikoissa. Huumoria, huumoria. Kannatusluvut laskee ja Soini vetää verenpainelääkitystä. Ainakin henkisesti. Voisiko se olla jopa näin että kuin Soini kuitenkin on rehti mies joka ainakin näennäisesti yrittää toimia sivistysvaltion pelisääntöjen mukaisesti nämä hänen häirikkönsä yrittävät laittaa hänelle kapuloita rattaisiin.
Onko kyse niinkin vanhanaikaisesta asiasta kuin valtataistelusta. Soinille harmia, (esimerkiksi) Halla-Aholle kannattajia? En tiedä, mutta sekään ei enää yllättäisi siitä suunnasta...
*
I damernas semifinaler har alla lag minst en vinst. Söndagens drama i Sjundeå innehöll allt man vill ha gällande spänning. Spelkvaliteten på individuell nivå är dock inte helt på topp ännu... men intressanta tider är i antågande.
*
Leikkimökki siivottu. Oravat asettukoon (taas) asumaan.

Ei kommentteja: