sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Huoli - Bekymrad

Laskeutuminen härmän arkeen Barcelonan Camp Nou - tunnelmista oli ankea ja kylmä. Myyrmäen liigaottelu Atlas-SIF vihellettiin käyntiin, ja todellisuus iski märällä rätillä suoraan kasvoihin. Huonolla huumorilla ja yksinkertaisella älyllä varustetut nk. kannustushuudot palauttivat meikäläisen palloilukulttuurimme syvimpään pimeyteen.
En minä sitä sano, kyllä tämän kauden miesten liiga on mielenkiintoisempi vuosiin, mutta silti.
Suuren urheilujuhlan tunteen puuttuminen on kuitenkin iso aihe huoleen. Ja nythän te luulette että meinaan haukkua yleisöä. No en toki. Pyrin seuraavassa syvemmälle.
Aloitetaan liitosta.
Helppo tapa kritisoida on haukkua liittoa. Ei nimitetä ketään, sanotaan vaan että v-n liitto! Helppo tapa sysätä vastuu omastsa tekemisestä jonnekin missä vastaanottaja (liitto) ei edes jaksa suuttua.
Mitä on liitto? Liitossa on palkallinen toimistohenkilökunta jota liittohallitus on sinne valinnut. Seurat puolestaan ovat valinneet liittohallituksen joten voi helpostikin sanoa että liitto on se mitä me olemme siitä tehneet. Piiri pieni pyörii ja siellä täällä löytyy positiivisia pesäkkeitä jotka tuovat uutta ideaa peliin.
Kokonaisuus on kuitenkin kaudesta toiseen sama. Muutama seura ostaa rahalla menestyksen kansallisilla kentillä, muutama seura panostaa tulevaisuuteen ja kehitykseen. Tehdään omia päätöksiä millä tavalla juuri meidän seura toimii.
Minun suuri huoli onkin juuri tässä.
Ketä ollaan oikeasti valtuutettu viemään lajimme urheillullista puolta eteenpäin. No, onhan meillä esimerkiksi Källman vanhempi ja Kekki joka omalla maajoukkuetoiminnallaan varmasti kehittävät rinkiin valitut yksilöt. On myöskin muutamia valmentajayksilöitä jotka tekevät rajustikin työtä kehittyäkseen. Pienellä budjetilla ja loput omasta takaa. Mutta se ei riitä.
Seuroissamme on liikaa "Käsis on kivaa"-  ja "Kaikki pelaa"-meininkiä. Me emme pidä tarpeeksi huolta lahjakkuuksistamme. Meillä on seuroissa sekä hallituksissa että valmennuksessa liikaa "epätietoisesti epäpäteviä" vastuuhenkilöitä. Kaikissa seuroissa ei olla edes ymmärretty että henkilökohtainen harjoittelu tulee ennen joukkueharjoitusta.
Voisin helposti listata kaikki vaatimukset henkilökohtaisessa osaamisessa koskien syöttöjä, harhautuksia, heittoja, puolustusta, maalivahtipeliä, kaikki liikkeet pallollisena ja pallottomana, screenit, vastaanotot, hypyt, heittokartta eli maalintekovariaatiot.
Voisin  yhtä helposti myös listata mitä meidän on pakko kehittää pelaajissa pienistä suuriin koskien nopeutta, kimmoisuutta, voimaa, kestävyyttä.
Seuroissa pelaajia pitää tukea koulutyössä, valmentaa urheilulliseen elämään, tukea vaikeuksissa, auttaa ajankäyttösuunnittelussa.
Mutta en viitsi. Liitossa on nyt valmennuspäällikkö, jota liitto siis aivan uskomattomasti on ollut muutamat vuodet ilman...olisiko peräti vuodesta 2002.
Luuleeko joku että näiden listojen laadukas läpikäynti mitä myös kutsutaan valmennustyöksi voidaan tehdä ilman koulutusta? Sitä minäkin.
Täten.
1. Liiton on kehitettävä valmennuslisennsijärjestelmä. Pohjat löytyy varmaan liiton kellarista jossa tämä työ tehtiin jo kymmenen vuotta sitten. Silloinen (v-n) liitto ei kuitenkaan katsonut tätä asiaa tärkeäksi.
2. Liiton on mietittävä rahankäyttöä. Mikä maksaa? Ja mitä pitäisi saada maksaa. Jo määrällisesti aika vahvaan liittotoimistoon mahtuisi varmaan vielä rahasta ymmärtävä provikalla toimiva rahankeruuihminen. Valtio, valtioyhtiöt, firmat, kunnat, urheilutähdet. Lyökää pussit yhteen vaikka koriksen ja lentiksen kanssa, niin jo rupee tapahtumaan.
3. Kaikiin seurajohtoihin on saatava muutama lajista ymmärtävä kaveri. Kerätkää paikallisesti rahaa vaikka kunnalta stipendien muodoissa ja lähettäkää nämä fiksut ulkomaille opiskelemaan mitä suurseuroissa tehdään.
4. Liiton on tuettava seuroja että ainakin meidän klassisimmat seurat saisivat mahdollisuuden palkata kokopäivätyökseen tekevä valmennunpäällikkö. Tai millä nimikkeellä nämä sitten menisivätkin. Hekin ulkomaille ja sassiin. Saamme inspiraatiota, seuran toiminta saa näkyvyyttä ja mitä tärkeintä:
Lajimme pelaajat saavat oikeata harjoittelua.
*
Voisin vielä jatkaa, ja ehkä jatkankin seuraavissa blogeissa. Nyt alkaa kuitenkin laatuaika omalta kohdaltani olohuoneen sohvalla.
*
Detta denna gång enbart på finska. Ville nå alla. Över 2600 har klikkat denna sida. Tack för den uppmärksamheten!
*
Naapuri muutti. Sanoi: Hei sitten.

Ei kommentteja: