sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Smått å gott

Sjundeå tog en enkel seger över BK i ligamatchen på lördag. På åttio- och (början på) nittiotalet var dessa matcher verkliga krig på säväl plan som läktare. Stämningen var fantastisk men är nuförtiden mera behärskad och ibland rent tråkig. 1993-94 gjorde SIF en kursändring till förmån för egna talanger och då var BK länge för överlägset. Nu är BK i samma läge och nu är Sjundeå för överlägset. En gång på 2000-talet möttes lagen i final och då var man nära den klassiska stämningen. Det var då det.
Det enda som var sig likt från de klassiska drabbningarna för tjugotalet år sedan var speakern. Legendariska Frey Karlsson skötte denna gång det mikrofonverbala enär den ordinarie plitade på sin bas i Degerbyrevyns premiär.
I lördagens drabbning kunde man vid ställningen 4-4 lätt sia i matchens utgång. BK:s fyra första mål kom på fina, men slumpartade distansskott medan Sjundeås alla fyra kom från närhåll. Redan där såg man vem som hade den handboll som orkade bryta sig igenom motståndaren försvar. Den handboll som vinner matcher. BK gick ännu till en 5-8 ställning, men sen satte man Grönberg på planen och så var det kört för polkagrisarna. De missade frilägen Sjundeå hade i början tog slut och 26 mål i andra halvlek berättar ju allt. BK får verkligen skämmas över att man i en ligamatch viker ner sig så totalt.
*
I den förra matchen, den mot West, var det problem med hallens resultattavlor. Nu fungerade dom klock(!)rent. Problemet med tiden är dock inte löst. I kafeterian sålde man såväl fastlagsbullar som runebergstårtor. Skitgoda var dom, men köp en almanacka för dricksen...
*
Tidningen Västra Nyland lyckades få ett totalt BK-perspektiv på matchen. Juhani "jag andas BK46" Jäntti vinklade allt ur sitt karisperspektiv vilket är ok om laget möter till exempel Borgå. Nu mötte man en lika västnyländsk klubb som faktiskt gjorde 44 mål och som definitivt var värd rubriken. Visst är det efter en sådan här drabbning mera okay att skriva t.ex. "Sjundeås fart för mycket för BK" än "BK-46 rasade ihop mot SIF"? Vai mitä, häh?
*
Och mera tidning. Hbl, som jag läst längre än sportchefen levat, visar total nonchalans mot den mest finlandssvenska sporten. Man hade faktiskt en omgång en femspaltare, men sedan dess har det varit dött. I dessa språkstridstider (?) skulle man verkligen kunna kräva att landets enda svenskspråkiga riksdagstidning skulle serva det svenskspråkiga idrottsutövandet. I alla andra sammanhang har vi inom handbollen ingen nytta av att vara så svenska som vi är, men i Hbl har vi  rätt att synas. Är någon på riktigt intresserad av att däcken kan avgöra en redan avgjord formulasäsong? Jag tycker att t.ex. Dickens bortaseger mot Cocks varit värd en rubrik. En stor en, till och med.
Också i England är de ju närmast chockade. "Cocks vs Dicken...?"
*
På lördag spelar Barcelona mot Sevilla i fotbollens La Liga. Menen paikalle. Kanske ingen söndagsblogg då mest beroende på att jag inte tror att trådarna räcker över hela Europa. Men jag kan ju försöka.
*
Och till slut lite listade faktum om tillvaron.
Veckans:
ROLIGASTE: Höstlovet.
BÄSTA: Johan Skogberg. Spelglädje. Överlägsen fart. Lugn. Fantastiskt varierade avslut. Utan att leka.
STÄLLNINGSTAGANDE: Denna blogg nästan bara på svenska. Timå Såini är presidentkandidat.
(L)JU(G)HOLT: "Jag hade ingen aning om att min sambo inte kan få sin hyra betald av svenska folket...!? Och Mona Sahlin fick gå efter fiffel med en Toblerone...
BRÖLLOPSRESA: Min fru och jag. På fredag...
IGEN: Möjligheten för er läsare att maila mig finns. Latent. Fortfarande...
*
Nukkuessa laihtuu.

Ei kommentteja: